Lietuvos dietologų draugijos „Dietologijos aktualijos“ respublikinės konferencijos apžvalga

Konferencija „Dietologijos aktualijos“
2017 kovo 13
Ankstyvos mitybos svarba ilgalaikei sveikatai ( Panevėžys )
2017 rugsėjo 6

Lietuvos dietologų draugijos „Dietologijos aktualijos“ respublikinės konferencijos apžvalga

2017 m. balandžio 6 dieną Kauno kolegijoje vyko respublikinė konferencija „Dietologijos aktualijos“, kurią organizavo Lietuvos dietologų draugija ir Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Viešojo maitinimo katedra. Konferencija buvo skirta gydytojams dietologams, dietistams, visuomenės sveikatos specialistams ir visiems besidomintiems sveika subalansuota mityba, dietologija. Sveikinimo žodį tarė Lietuvos dietologų draugijos prezidentė dr. Rūta Petereit ir Kauno kolegijos studijų vedėja Janina Morkūnienė. Konferencijoje pranešimus skaitė ne tik gydytojai, Kauno kolegijos dėstytojai, bet ir jaunieji specialistai - dietologės rezidentės. Buvo kalbama apie nutrigenomiką, motinos pieno reikšmę mamai ir kūdikiui, lėtinių ligų prevenciją, maisto perteklių ir nepriteklių, maisto kokybės ir saugos užtikrinimą, valgymo sutrikimus.
Nutrigenomikos siekiamybė yra personalizuota dieta, atitolinanti ligų pradžią bei optimizuojant ir išlaikant žmogaus sveikatą – ligų prevenciją. Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Viešojo maitinimo katedros lektorius dr. Vidmantas Vaičiulis akcentavo, kad per metus mūsų šalyje susidaro 80 tūkstančių tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Kad nešvaistyti maisto, reikia planuoti, - pabrėžė lektorius. Nei viena pieno mišinys, kad ir koks subalansuotas jis bebūtų, neturi tiek naudos, kie motinos pienas, - pabrėžė VU ligoninės Santariškių klinikų gydytoja dietologė- rezidentė Barbora Jerašūnė. Motinos piena be pagrindinių maisto medžiagų turi pagalbinių virškinimo fermentų (amilazės, lipazės, proteazės, ribonukleazės), citokinų ir chemokinų, imunoglobulinų, lizocimų, laktoferinų, murinų, nukleotidų ir kt. Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Viešojo maitinimo katedros vedėja Nijolė Vasiliauskienė pristatė dietisto specialybę. Galime pasidžiaugti, kad Kauno kolegija jau ruošia nuo 2016m. rudens. Per kavos pertraukėlę konferencijos dalyviai turėjo galimybę padegustuoti ir paskanauti studentų gamintais sveikais užkandžiais. Kadangi Lietuvoje vyrauja širdies ir kraujagyslių ligos, labai svarbu tinkamai apsirinkti ne tik maisto produktus, bet ir maisto paruošimo būdą, vengti antsvorio, - apie tai kalbėjo LSMU Kauno klinikų gydytoja dietologė-rezidentė Karolina Bauraitė. Valgymo sutrikimai apibūdinami kaip nuolatinis valgymo ar su maitinimosi susijusiu elgesio trikdis, kurio pasekmė yra žymus fizinės sveikatos ar psichosocialinio funkcionavimo sutrikimas. Apie valgymo sutrikimų problemas ir gydymo būdus kalbėjo kalbėjo VU ligoninės Santariškių klinikų gydytoja dietologė- rezidentė Ieva Laukytė-Gaulė.Labai aktualu, ne tik skaniai, bet ir subalansuotai maitintis, tačiau svarbu ir būti fiziškai aktyviam. Ne kiekvienas žino kokių klaidų reikia vengti sportuojant, kada ir ką valgyti prieš ir po sporto, ar vartoti papildomai baltyminius maisto priedus, ar pavienes amino rūgštis, apie tai kalbėjo gydytoja dietologė Kristina Kurganovienė. Kalbant apie maisto pasirinkimą svarbu, ne tik kokybė, bet ir saugumas, apie tai kalbėjo Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Viešojo maitinimo katedros docentė dr. Aušra Steponavičienė.
Už puikiai suorganizuotą renginį nuoširdžiai dėkojame:
Lietuvos dietologų draugijos prezidentei dr. Rūtai Petereit.ir Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Viešojo maitinimo katedros vedėjai Nijolei Vasiliauskienei.

Nuoširdus ačiū rėmėjams, kurie prisidėjo prie mūsų konferencijos:

UAB „ Nutricia Baltics“
Mysimba – tai naujas vaistas nutukimui gydyti
Sideral – liposominė geležies formulė – geresnis pasisavinimas